Kaupunkikaikuja

MUKAUTUVAA, VUOROVAIKUTTEISTA JA VIESTIVÄÄ PUISTOVALAISTUSTA OULUSSA

Oulun Otto Karhin puistossa voi kokeilla helmi-maaliskuussa elämyksellistä puistovalaistusta, joka mukautuu puistossa kulkijoiden liikkeisiin ja viestii kaupunkitietoa. Valon päivänä 3.2. klo 17-19 järjestetään puistossa yleisötilaisuus, jossa on tarjolla kuumaa mehua ja tilaisuus nähdä lyhyitä demo-esittelyjä erilaisista valaistustilanteista.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston Mukautuva kaupunkivalaistus – Algoritmiavusteinen valaistussuunnittelu -hanke on toteuttanut puistoon valaistusdemon, joka lisää puiston elämyksellisyyttä sekä käyttäjien turvallisuuden tunnetta uuden energiatehokkaan valaisin- ja ohjausteknologian avulla. Väliaikainen valaistusinstallaatio vaihtelevine tilanteineen toimii reaalimaailman koekenttänä, jonka avulla testataan uusia suunnittelumenetelmiä ja kehitettyjä suunnittelutyökaluja, ja kartoitetaan käyttäjien kokemuksia mukautuvan puistovalaistuksen erilaisista toteutustavoista.

Valaistusinstallaatio on toteutettu yhden puistokäytävän alueelle käytävän päälle ripustetuin ja ympäröivien puiden juureen sijoitetuin LED-valaisimin. Mukana on värisävyltään säädettäviä RGB-LED-valaisimia ja lämpimän valkoista valoa tuottavia LED-valaisimia. Valaisimilla voidaan synnyttää kulkureitille sekä tasaista valaistusta että epätasaisempi, valonläikistä muodostuva valaistus. Valaistus säätyy puistossa liikesensorien ja ohjausjärjestelmän avulla, seuraten puistossa kulkijoiden liikkeitä. Joissakin valaistustilanteissa käytetty tehosteväri määräytyy ulkolämpötilaa heijastelevan väriasteikon mukaan.

Valaistusdemoon liittyen on avattu ”Kaupunkikaikuja”-mobiilipalvelu (www.kaupunkikaikuja.fi), jonka avulla voi tehdä älypuhelimella kyselyjä ajankohtaisista tapahtumista ja seurata missä ihmisiä Oulussa liikkuu. Kysely käynnistää Otto Karhin puistoon kahden minuutin mittaisen valaistuksen, joka visualisoi kaupunkitietoa puistossa kulkijoiden katsottavaksi.

”Tapahtumia”-osio kertoo tapahtumatarjonnasta kahden tunnin sisällä, teemoittain ja värikoodeittain jaoteltuna. ”Vilinää”-osio näyttää kartalla punaisina täplinä aktiivisimpia alueita Oulussa, ja toistaa kartan hotspotit punaisina valoina puiston eri osissa. Aktiivisuustiedot perustuvat UBI-sensoriverkoston reaaliaikaiseen tietoon bluetooth-yhteyksistä mobiililaitteissa, joita kaupungilla liikkujilla on taskussaan. ”Valoa”-osiosta saa tietoa valaistuksesta puistossa. Sivulta löytyy reaaliaikaisesti päivittyvä pohjakuva, jossa valot elävät, sekä valaistustilanteen energiankulutustiedot.

Otto Karhin puistoon tehdyn, Oulun ubiikkia infrastruktuuria hyödyntävän valaistusdemon ja Kaupunkikaikuja-mobiilipalvelun toteutuksessa on ollut mukana Oulun yliopiston tietotekniikan osaston Multimedia Systems -kurssin opiskelijaryhmiä. Demon evaluointi haastatteluin, kyselyin ja havainnoinnein tehdään yhteistyössä Oulun yliopiston monitieteisen UBI Metrics -tutkimushankkeen kanssa. Otto Karhin puiston valaistusdemoa ovat sponsoroineet Philips, Fagerhult ja Valopaa Oy. Muita yhteistyökumppaneita ovat Oulun kaupunki ja Oulun Energia Urakointi Oy.

Kaupunkikaikuja-työryhmä:

Mukautuva kaupunkivalaistus projekti / Arkkitehtuurin osasto: Henrika Pihlajaniemi, Toni Österlund, Tuulikki Tanska, Anniina Valjus, Aulikki Herneoja ja Jarmo Vähä

Multimedia Systems -kurssi / Tietotekniikan osasto: Juha Nikula, Ville Kojola, Nestori Törmä, Janne Määttä, Juho Sassali, Anne Karppinen, Taneli Taipale, Antti Partanen, Kanwar Saad Bin Liaqat, Abdul Moiz, Muhammad Junaid Khan ja Cui Lixui