Lumen valoa

KAUPPATORIN LUMIMAAILMAN VALOT

Kauppatorin Lumimaailmassa on helmi-maaliskuussa valoinstallaatio ”Lumen valoa”, joka aktivoi kaupunkilaisia liikkumaan lumessa, nauttimaan valon, äänen ja liikkeen vuoropuhelusta sekä havainnoimaan ja välittämään kauniita näkymiä lumessa ja jäässä elävästä valosta ja talven riemuista.

Lumimaailmassa vierailevat pääsevät luomaan valon ja värin sommitelmia UBI-näyttöön tehdyn sovelluksen avulla. Värejä voi valita niin liukumäkien, kiipeilyseinän, kuin esiintymislavan jääseinämän valoihin. Paikanpäällä otettuja kuvia voi lähettää netti-palvelun kautta heijastettavaksi teatterin seinälle ja julkaistavaksi UBI-näytöllä.

Kauppatorin Lumimaailman valaistuksen on suunnitellut Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston Mukautuva kaupunkivalaistus -tutkimusryhmä. Projektin toteutukseen on osallistunut tietojenkäsittelytieteiden laitoksen Projekti 1 -harjoitustyökurssin opiskelijoita.

Lumen valoa -installaatiossa tutkitaan erilaisia tapoja vuorovaikuttaa valaistuksen kanssa osana kaupunkitapahtumaa. Projekti soveltaa Oulun ubiikkia teknologiaa uudella tavalla kaupunkilaisten käyttöön, antaen mahdollisuuden vaikuttaa julkiseen kaupunkitilaan valon avulla.

Lumen valoa –demo on toteutettu yhteistyössä Oulun yliopiston koordinoiman monitieteisen UBI Urban Interactions -tutkimusohjelman hankkeiden kanssa. 

Mukautuva kaupunkivalaistus -tutkimusryhmä / Arkkitehtuurin osasto: Henrika Pihlajaniemi, Toni Österlund, Tuulikki Tanska, Anniina Valjus ja Aulikki Herneoja

Projekti 1 -ryhmä / Tietojenkäsittelytieteiden laitos: Oskari Rantala, Laura Kanniainen, Antti Ollila ja Jukka Pietilä